In mijn vorige blog heb ik het thema ‘onzekerheid’ en belemmerende gedachten beschreven. Gedachten waardoor je uitstelgedrag vertoont, of je onzeker door voelt of die je ’s nachts wakker houden. Ook kan het leiden tot perfectionisme, je gaat steeds harder werken of overdreven goed willen presteren en je wilt alles onder controle houden. Wat anderen ook zeggen, er is een negatieve stem die overheerst.
Besef dat dit negatieve stemmetje jou bedriegt! Van mijn Topvrouw coach Margreet van Rixtel heb ik de volgende adviezen gekregen, waarmee het mij lukt om mijn belemmerende gedachten om te zetten naar eerlijke en positieve gedachten. Daar heb jij ook recht op en daarom deel ik hier graag de adviezen die ik van haar heb gekregen.
Omarm je onzekere gevoel
Op momenten dat jij je onzeker voelt, baal je. Je wilt van dat gevoel af en het liefst loop je ervan weg. Dat is begrijpelijk, maar niet slim. Ik kreeg het advies om het juist op te zoeken, omdat je dan je eigen actie-reactie patroon gaat herkennen. Ik kocht een notitieboekje om deze speciaal te gebruiken voor het beschrijven van mijn belemmerende gedachten.
Probeer te herkennen wanneer het jou overvalt. Als het je overvalt, probeer dan om het moment even vast te houden. Wat gebeurt er, waarom voel je je onzeker? Schrijf deze punten op in het notitieboekje. Beschrijf ook hoe je fysiek reageert, zoals een hogere ademhaling of toename van je hartslag en wat gebeurt er met je energie.
Maak afspraken met jezelf
Bij een belemmerende gedachte wil je waarschijnlijk vluchten of juist nog harder gaan werken, ik tenminste wel. Beide reacties leveren echter niets op. Ik kreeg het advies om te proberen weer rustig te worden. Het helpt om een paar minuten diep adem te halen en even te ontspannen.
Onderdruk je eerste reactie. Maak hierover afspraken met jezelf. Ik heb bijvoorbeeld de afspraak dat wanneer ik weer eens een belemmerde gedachte heb, ik niet nog harder ga werken, niet ga vluchten of vul maar in, maar even naar buiten ga (wandelen of fietsen).
Dit echt gaan doen vond ik de eerste keren heel lastig en dat zal jij waarschijnlijk ook zo gaan ervaren. Maar oefening baart kunst, dus volhouden. Mij heeft het in ieder geval echt geholpen.
Ga de confrontatie met je belemmerende gedachten/negatieve stem aan
Dit is nog een lastige stap, omdat je die negatieve stem al lange tijd met je mee draagt. Toch moet je proberen hier tegenin te gaan.
Het helpt als je je verplaatst in een derde persoon (een vriend of vriendin) die jou heel graag wil helpen. Kijk dan vanuit zijn of haar perspectief naar jezelf en schrijf dagelijks in je notitieboekje wat je volgens deze vriend of vriendin wel goed hebt gedaan. Schrijf elke dag tenminste drie en maximaal vijf punten op.
Durf trots te zijn op je behaalde successen
Vaak wijt je je succes aan toeval of geluk. Daarmee zeg je eigenlijk dat het niet door je kwaliteiten komt, ontken je je activiteiten en dus eigenlijk jezelf.
Ga dan weer in de schoenen van die vriend of vriendin staan en vraag je af of deze het hiermee eens zou zijn. Wat voor acties en inspanningen heb je volgens deze vriend of vriendin laten zien om deze situatie te creëren? Schrijf dit vervolgens op.
Probeer deze stappen minstens zes weken te zetten. Gaat dit je goed af, probeer dan te schrijven vanuit je eigen perspectief. Merk je dat je kritische stem dan weer terugkomt, zeg dat dan met enige humor even hardop: ‘Ha, daar ben je weer!’, en pak daarna direct het perspectief van de vriend of vriendin weer op.
Wil jij samen werken aan je mindset en je belemmerende gedachten?
Kom dan naar de workshop ‘Weet wat je waard bent’!
Klik hier voor meer informatie.